W jaki sposób przygotować drinka na wesele
Aby zmieszać składniki i zrobić z nich pysznego drinka, który doskonale nadaje się nie tylko do weselnej posiadówy z przyjaciółmi i rodzin a ale też doskonale pomaga wznieć toast za państwa młodych, sprawa wydaje się bardzo prosta: wlej, wymieszaj i gotowe …. Ale czy naprawdę? Zobaczmy.
Za barem możemy potkać się z 4 podstawowymi technikami przygotowywania drinków. Pierwsza z nich czyli technika budowania
Jest to jedna z najprostszych i najszybszych technik, polegających na tym, że do szkła naszego gościa dodajemy wszystkie składniki i dopełniamy najczęściej napojem gazowanym (Schweppes, coca-cola ale też szampan czy prosecco). Pamiętajmy jednak, że tą techniką możemy zmieszać składniki, które dobrze się łączą ze sobą. Wszelkie syropy o gęstej strukturze mogą nie być najodpowiedniejsze do tej techniki.
Mimo to technika ta doskonale pomaga w rozładowaniu kolejki szczególnie po pierwszym secie tanecznym. Wtedy endorfiny powstałe w wyniku tanecznej zabawy doskonale pomagają nam delektować się smakiem chłodzonego drinka.
Druga technika – shakerowanie (lub wstrząsanie)
Do tej techniki potrzebujemy shakera, do którego dodajemy wszystkie składniki, po czym zamykamy i energicznie potrząsamy przez kilka sekund. Ta technika pozwala nam doskonale zmieszać wszystkie składniki ze sobą oraz lekko go napowietrzyć i dobrze schłodzić dzięki kilku dużym kostkom lodu. Warto wiedzieć, że duże kostki pozwalają schłodzić drinka jednocześnie nie rozwadniając go za bardzo.
Jest to moja ulubiona technika, ponieważ moim skromnym zdaniem nie tylko poprawia smak drinka, ale też pozwala uzyskać dekoracyjną pianka. Czy więc jest ona zawsze odpowiednia? Otóż nie. Do shakera nie możemy dodać napojów gazowanych, gdyż w wyniki wstrząsania shaker po prostu wybuchnie. Co można jednak zrobić? Można zmieszać wszystkie pozostałe składniki, przelać je do szkła gościa i dopełnić napojem gazowanym jeśli takowy znajduje się w recepturze.
Trzecia technika – mieszanie
Tej technice używamy najczęściej sporej wielkości szklanicy barmańskiej do której wrzucamy składniki wraz z kilkoma dużymi kostkami lodu i mieszamy łyżką barmańską. Z racji, e szklanica jest zwykle większa, pozwala nam przygotować kilka porcji jednocześnie. Jednak na wesele nie jest to technika zbyt szybka choć ma swoje zalety, np. pozwala na konwersację podczas mieszania (stirowania). Ta technika swietnie nadaje się do short drinków zawierających w sobie mocne alkohole, np. Manhattan czy tak lubiany przeze mnie old fashoned.
Przelewanie jako czwarta technika
Ostatnią techniką, którą ja stosuję w domu jest przelewanie ze szklanki do szklanki z dużej wysokości. Jak podaje literatura, zanim wymyślono shaker, ta technika wiodła prym w mieszaniu ze sobą trudno-łączących się składników. Dlatego nie mając shakra pod ręką zawsze możemy wykorzystać właśnie tę technikę.